Valkenswaard bleek rugbywaard

De tijd heeft vleugels en geen teugels. Het is een oud gezegde waarmee bedoeld wordt dat de tijd vliegt en dat je de tijd niet kunt stoppen. In het voorjaar van 1982 werd de Valkenswaardse rugbyclub The Vets opgericht.
Het jaar 2022 zal in het teken staan van dit robijnen jubileum.
Veertig jaren vlogen voorbij en gelukkig maar, ook de leden van The Vets waren niet te stoppen.

Het waren destijds een aantal oudspelers van rugbyclubs in de regio die de koppen bijeen staken. Ze kenden elkaar uit het studentenrugby en vonden Valkenswaard wel gunstig gelegen ten opzichte van andere dorpen in de Kempen, bovendien hadden ze al direct een mooi veld op het oog.

De kartrekkers waren:
Marc en Rolf Zweegers, Hans van Amelsvoort, Frans Smits en Ellen Truin.
Om te kijken of er genoeg belangstelling was organiseerden ze, al in de herfst van 1981, een informatie-avond in het zaaltje bij ‘Old Dutch’ aan de Valkenswaardse Markt. Ze pakten het meteen groots aan met de slogan ‘Valkenswaard is rugbywaard’ op een poster (toen al gesponsord door Dommelsch) die in heel het beoogde gebied opgehangen werd. Omroep Brabant en regionale bladen werden ingeschakeld.

Het zaaltje van ‘Old Dutch’ was haast te klein, er waren bijna honderd belangstellenden op komen dagen, waardoor de initiatiefnemers direct overtuigd waren dat Valkenswaard inderdaad een rugbyclub waard was.

Na een paar donkere wintermaanden kon er pas begin maart 1982 voor het eerst getraind worden, omdat er nog geen verlichting op het veld was.
Op 22 maart volgde, opnieuw bij ‘Old Dutch’, de oprichtingsvergadering. Op deze datum werd dan ook officieel gekozen voor de naam ‘Valkenswaardse Rugby Club The Vets’.

Een volwaardige club met een heren-, dames- en jeugdteam. De eerste wedstrijd op 23 maart werd gespeeld tegen The Elephants en werd glansrijk gewonnen. Om het te vieren die dag werd ‘De Nachtegaal’ in Dommelen uitgeroepen als de eerste kantine en werd meteen duidelijk dat The Vets ook in de derde helft van de wedstrijd zeer sterk waren!

Bladerend in het boekje, dat bij het zilveren jubileum werd gemaakt in 2007, kom je al snel tot de conclusie dat het oprichten van een rugbyclub gemakkelijker is dan het in stand houden ervan. Marc Zweegers, schrijft daarin al heel blij te zijn met de mensen die veel energie en tijd  in de club gestoken hebben. “Er is alleen een toekomst als iedereen een steentje bijdraagt. Voor een relatief kleine club als The Vets zou iedereen iets extra’s moeten doen!” aldus Marc.  Wie zichzelf destijds aangesproken heeft gevoeld door deze woorden, zal duidelijk worden in het boekje dat ter gelegenheid van veertig jaar The Vets gemaakt zal worden. Maar dat er naar een van de oprichters geluisterd is staat vast.  

Natuurlijk hebben we de oprichtingsdatum dan ook gevierd. Een taart met 40 kaarsjes die Hans, als lid van het eerste uur, mocht uitblazen!