Ameland Beachrugby

Eens per jaar laten de rugbyers van de Vets het spelletje veldrugby achter zich om de strandvariant te spelen. Dit doen ze al zo’n tien jaar op het jaarlijkse beachrugby toernooi van Ameland. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot één van Europa’s grootste in zijn soort. Het toernooi trekt dan ook deelnemers vanuit de hele wereld aan. Zo is naast Nederland, België en Duitsland ook Engeland, Wales, Zuid-Afrika, Italië, Spanje, Turkije, Estland en voor het eerst ook Zweden en Australië vertegenwoordigt.

In totaliteit waren er 160 teams aanwezig verdeeld over 4 verschillende klassen. Tel daarbij op de aanhang en je hebt een massa van 3000 man(/vrouw) aan rugbyplezier.

Naast de open heren en dames klassen is er de recreanten klasse en de future class. Die laatste is voor de jonkies maar waar het echt om gaat is niet de open klasse maar juist de recreanten klasse. Daarin spelen de teams(70) die de feesttent net zo belangrijk vinden als het toernooi de volgende dag. Uiteraard zijn de Vets hier altijd te vinden, uitzonderingen daar gelaten 😉

De Vets waren dit jaar ingedeeld bij een aantal bekenden en mochten spelen op het “center court” ofwel het hoofdveld. Dit waarschijnlijk door de jaren lange trouwen dienst en het altijd op komen dagen op de 2e dag (zondag), hoe brak men dan ook is.

RFC te Werve/NL
CRFS/NL
RC The Pigs/NL
RC Zwolle/NL
RC The Vets/NL
RFC Oisterwijk Oisters/NL
Hamburger RC/GER
ERC ’69/NL

Uit dit laatste kun je al merken dat je niet bij de Vets moet zijn voor prestaties op de zondag. Nee… wij leggen de nadruk bij de zaterdag zodat een hoge klassering, waar eigenlijk toch niemand iets om geeft, al gegarandeerd is. De zondag is vervolgens een kwestie van uitzingen en de minst brakke opstellen in de basis.

De zaterdag verliep voorvarend. Door de georganiseerde chaos van de Vets kregen de tegenstanders vaak geen grip op het team en de wedstrijd. Het Vets team bestond uit:

Peter van de Gevel, Rik van Amelsfoort, Bart Bons, Bart van Ravestijen, Kees Kuijpers, Bart van Dijk, Hans van Dijk, Toon Willems, Rens van de Gevel, Edwin Tutelears, Willem Jan Habraken, Marco Kruijsen en Bram van den Putte. Onder leiding van Johan van de Gevel en Michel Lempens.

Insiders zullen al snel opmerken dat dit niet beslist een snel, soepel sevens-team is. Met maar vier lijnspelers en negen voorwaartse spelers werd vaak juist contact gezocht in plaats van vloeiend combinatie spel. Wanneer men dan toch wat ruimte zag of wanneer men het contact zoeken een beetje beu was (lees moe) werden de snelle mannen betrokken bij het spelletje en werd er in veel situaties ook snel gescoord.

De dag werd afgesloten met een ware thriller om de 1e, 2e en 3e plaats. Tegen het inmiddels bevriende Zwolle werd de laatste wedstrijd gespeeld en gewonnen. In deze wedstrijd verloren de Zwollenaren speler Joep die met een zware blessure het veld moest verlaten. Wij wensen hem bij deze nogmaals een voorspoedig herstel toe!

Met maar één verliespartij op de 1e dag kon de Vets terug kijken op een goede eerste toernooidag en werd het automatisch geplaatst in de winners-pool en was een top-16 plaats zeker.

De zondag stond meer in het teken van water, water wat men veel nodig had ivm de nadorst en het zeewater wat er voor zorgde dat heel het toernooi op de schop moest.  Door een onverwacht hoge vloed dreigden de rugbyvelden en de feesttent zaterdagavond van het strand te spoelen.

Door snel handelen kon het evenement toch doorgaan: grondverzetbedrijf Nagtegaal rukte uit met twee kranen en enkele shovels om zandbarrières op te werpen. Een aantal rugbyvelden spoelden weg, maar met wat aanpassingen kon het programma doorgaan. Echter wel in een aangepaste versie. Er werdt een knock-out variant verzonnen aangezien het aantal velden was verminderd en van 7 gingen we naar 5 spelers ivm de halvering van de breedte van het veld. De variabele waterlijn was tevens de zijlijn wat soms zorgde voor hilarische momenten.

De Vets mochten aantreden tegen Betuwe, een bekende uit de competitie. Na een slopende pot die uiteindelijk in een gelijkspel eindigde volgde er shoot-outs. Deze werden helaas verloren waardoor het toernooi er op zat voor de Vets.

Na afloop van de wedstrijden werd er weer volop van de bbq gebruik gemaakt, waar bbq-master Michel Lempens vaak voor de culinaire hoogstandjes zorgde. Onder leiding van Marco werd zoals vanouds vaak de seks besproken. En door een aantal werd uiteraard de tent bezocht.

Dit alles vond weer plaats op boerderij De Westhoek in Buren. Leonie en Bart hadden dit jaar de organiserende rol op zich genomen en voortreffelijk uitgevoerd. Als bij de Vets bbq vlees overblijft, nou…dan is er goed ingekocht! Leonie en Bart kei bedankt!

8 Reacties op “Ameland Beachrugby”

  • Bram

    zegt:

    Ut woar schon!

  • Bandiet

    zegt:

    Zekers

  • boef

    zegt:

    Yep, was weer fijn sta inmiddels alweer 2 dagen alcohol uit te dampen en das weer minder fijn, Organisatie bedankt en tot volgend jaar

  • dun douwer

    zegt:

    ho ho, ik kan het ook over andere zaken hebben, maar die zijn minder leuk.
    als iemand eens met me wil praten over politiek, de zin van het leven, de sluisvogel, voetbal, de ikea kast, Toon, geloof, werk, auto’s, verkeer en file’s, computers, rookbeleid, knuffelberen, fauna, stedelijke inrichting danwel herinrichting, ambtenaren, lectuur, fylosofische gedachten van een koe, de gwanomuiko, oranje ja of nee, het koninklijk huis daar aansluitend Maxima en de rol van haar vader, dierenleed, mesten op zondag of andere zaken die voor U belangrijk zijn. spreek me dan gerust aan en ik zal een passende conversatie met U aangaan. zo kan het ook!!

  • bonenbraaier

    zegt:

    tada, tada. Ameland was weer geweldig. Dank voor het vastleggen in een verslag zodat ik mijn geheugen weer kan aanvullen…en ik kan lezen dat ik er ook was…en dat ik nu weet waarom wij nooit winnen…en minder dank voor de informatie dat mensen boven de 35 ook seks hebben… maar vooral: Léonie en Bart nog meer dank voor de organisatie.

  • haabster

    zegt:

    Het was idd een aardig weekeindje. Hey Dun Douwer de onderwerpen die je hier benoemd hebben wij zaterdag morgen bij het op komen van de zon en het genot van een kop koffie al besproken. WSB volgend jaar weer zo’n schitterende tandemtocht naar het hoogste punt ?

  • dun douwer

    zegt:

    hey Willumke,

    klopt, klopt, wij hadden wel een echte conversatie op niveau. zal ook echt wel aan de andere liggen dat er telkens op het in het stukje genoemde item kwamen! daarom, willum bedankt.

    bdw, bonenbakker waar staat dat mensen boven de 35 seks hebben?? of is dat een illusie die je hebt?

  • Hi everyone, it’s my first pay a visit at this web site, and post is genuinely fruitful for me, keep up posting such posts.

Reacties zijn niet toegestaan.