De olympische winterspelen

Na een week Olympische spelen te hebben overleefd en de daarbij behorende chofinistische uitlatingen van enkele van onze “bekende Nederlanders” , zijn we, als Nederlanders, toch niet waar we wilde zijn! Vele heb ik horen zeggen, de eerste week hangen er al 3 goude, 2 zilveren en 3 bronzen plakken aan de kapstok. En wat hebben we na een week, 1x  goud, 1x zilver en 1x brons.

Beetje teleurstellend vind je niet, want wat hadden ze ons beloofd! Of zou het komen dat we dan toch een beetje te voorbarig zijn geweest om al die edele kleuren binnen te halen? Want, we hoeven bij de Olympische winter spelen toch alleen te kijken naar het schaatsen, daar moeten we het toch van hebben. En ook daar hebben de sportverslaggevers en analisten samen een goede mening over.

Skiën, we hebben geen bergen in Nederland dus, daar zullen we nooit echt mee meedoen! Rodelen en bobsleeën, ook daar heb je bergen voor nodig, en dus ook daarbij zal het met Nederland dus nooit iets worden! Langlaufen, van hetzelfde laken een pak! Maar dan, ijshockey, kunstschaatsen en zo zijn er nog een aantal andere disciplines te noemen, hoe zit het daar dan mee? En ik weet, nu waag ik me op het ijs als was ik een analist of criticaster. Ijshockey, we hebben ijs in Nederland, want het baan schaatsen, daar zijn we toch zo goed in en is toch een nationale sport! Kunstschaatsen, we hebben er zelfs TV uitzendingen met Nederlandse beroemdheden aan gespendeerd, en ook dit is weer op ijs! Skiën, hebben wij geen bergen in Nederland? moet je eens naar Valkenburg gaan met de fiets, en die verdomde Kauberg op rijden, ik in ieder geval vind dat een beste berg! Rodelen, in dat zelfde Valkenburg hebben we zelfs een rodelbaan!  Bobsleeën, ga naar de Efteling en je vind er één!

Of zou ik het nu allemaal te makkelijk bekijken? Het zal wel! Nee, we zijn alleen goed in schaatsen, laten we het daarop houden.

Waarom is het dan niet tot het beoogde aantal medailles gekomen? Hier weten de sporters zelf wel antwoord op te geven. Ten eerste, de accommodatie in Canada is niet helemaal in orde, onze grootste trots Sven is zelfs uitgeweken naar een hotel in de buurt waar hij zich “op zijn gemak” kan voorbereiden, sterallures? De gehele schaatsploeg is niet te spreken over het ijs, terwijl ze toch met zijn alle over datzelfde ijs moeten, maar nee, de Nederlanders vinden het niet oké!  Bij sommige zit “het kopje” niet goed? Raar, ik zie ze nog allemaal bovenop de nekjes staan, en niet ergens ten hoogte van de knieën, of het moet zijn dat ze over de finish lijn komen en hun hoofden zover buigen alsof ze zich schamen! Of zou dat ook zo zijn? Dan is er nog het fenomeen onder de vrouwelijke schaatssters, dat ze liever laatste zijn dan vierde, vijfde of zesde? Dan denk ik al meteen bij mezelf, dus als je tijdens de race al ziet dat je geen eerste meer kan worden, dan laat ik het maar schieten? Niet vol ertegen aan, maar lekker uitschaatsen, dat is het devies! Dan heb je ook nog de verdediging, ik kon er niet vol voor gaan, omdat ik weet dat ik de 1000 meter over twee dagen nog moet schaatsen! Toppunt vind ik dat, ben je op de spelen, kan je voor je land een medaille halen, maar wil er niet voor gaan omdat jezelf al denkt dat je over twee dagen meer kans gaat hebben. Zulke figuren horen daar helemaal niet thuis! Of ben ik weer te bekrompen? Nee, de Olympische spelen hebben het ons als Nederlanders nog niet gebracht, het zal wel zo moeten zijn, we hebben er vrede mee.

Laten we afwachten wat er verder nog te behalen valt voor ons Nederlanders, ik in ieder geval heb geen verwachtingen meer, ik zie het wel. Alleen hoop ik dat de sporters hun ding doen, en er dan ook vol voor gaan en weten dat wat ze gedaan hebben ook het uiterste was wat er uit te halen viel, anders hun komende jaren aan een schandpaal nagelen op de Dam in Amsterdam, heb ik ook niet zoveel kans om ze tegen te komen. En tegen alle analisten en hun gevolg zou ik willen zeggen, laat ze maar, geef ons Nederlanders geen valse hoop, die hebben we de afgelopen jaren genoeg gekregen van jullie, denk maar aan het WK en EK voetbal, onze helden mannen en vrouwen van het volleybal, onze wielrenners, en zo kan ik nog uren doorgaan. Maar, ik leg me erbij neer, ik denk te weten hoe het allemaal in elkaar steekt, maar dat zal ik in een ander column nog weleens schrijven.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Jullie columnist.

15 Reacties op “De olympische winterspelen”

  • lwkqefhb

    zegt:

    Correctie: Nederland heeft 2 x goud behaald( Mark Tuitert 1500m schaatsen) beetje jammer collumnist. Volgende keer beter je huiswerk doen

  • Bram

    zegt:

    ligt een beetje aan moment van schrijven, ik kan het weten… heb je (mister anoniem) ook inhoudelijke kritiek 😉 ?… niets mis met wat discussie!!

    Ben het zelf niet helemaal eens met de columnist:
    we hebben geen bergen dus dan ook geen kans?! ik zag gister een jamaicaan naar beneden gaan als een gek, kwestie van trainen in het buitenland. Bobsleeën zijn we inmiddels ook al fanatiek aan het doen, door ontwikkelingen van DSM hebben we zelfs een van de snelste bobs in handen en strijden we hopelijk mee om een medaille.

    Over medailles gesproken: Dat de dames 4,5, en 6e worden op een afstand waarvan ze weten dat ze (nog) niet tot de top behoren en vervolgens definitief aansluiting vinden met die top maakt ze blij, ik kan me hier wel in vinden. Ik geloof niet dat een atleet zijn kop laat hangen wanneer een tussentijd een keer tegen zit. Ze hebben niet voor niets 4 jaar hier naar toe gewerkt (vaak individueel)

    Ook is er wel degelijk een scheiding tussen topsporters een onze vriendelijke vriendjes de voetballers… (kwestie van instelling en beleving van hun eigen sport bijvoorbeeld)

    Sporten als ijshockey etc komen in nederland gewoon niet van de grond, net als rugby hebben zij te kampen met de zogenaamde topsporten als voetbal en hockey.

  • bonenbraaier

    zegt:

    Ja, zo kan ik ook ‘sporten’. Ik citeer: “door ontwikkelingen van DSM hebben we zelfs een van de snelste bobs in handen en strijden we hopelijk mee om een medaille”.
    Olympische spelen zou toch over sport moeten gaan en niet over ‘wie heeft de beste techneuten als sponsor’? Het zal wel zo moeten maar sport is voor mij iets anders dan wie heeft de beste schuimpjes en wie de kleverigste handschoentjes.

  • Bram

    zegt:

    Mja we hebben toch ook de klapschaatsen toegelaten en bij rugby de video ref. Bij sporten waarbij je naast je eigen kunnen afhangkelijk bent van materiaal vind ik het van topklasse dat daar dan ook zo inventief mogelijk mee om gaat. bobsleeën zonder bob lijkt me lastig. Daarnaast waren de voorgaande bobs van het nederlands team altijd afdankertjes van de toplanden… Ik vind het dus een goed punt dat een bedrijf als DSM, en zo meer, geld tijd en energie steken om nederlandse sporters te ondersteunen.

  • Roel

    zegt:

    Ik ook bram, ik ook.

  • anoniem

    zegt:

    2x ipv van 1 keer goud vindt ik redelijk inhoudelijk verder heb ik geen zin om mee te gaan in een ” beste stuurlui” staan aan wal discussie

  • bras

    zegt:

    beste stuurlui van wat? 🙂 …

  • dun douwer

    zegt:

    Ik vind het ook een hoop gezever allemaal, maar ben wel van mening dat wie er het meeste geld insteekt daar ook de vruchten van plukt, en dat vind ik dan weer jammer. Sport moet eigenlijk niet om geld gaan, maar dat is al lang verleden tijd denk ik zo. Maar ik heb het rood, wit en blauw hoog, dat weten jullie 😉

  • haab

    zegt:

    @ bonendraaier: Hoezo niet om de beste techneuten/ materiaal gaan? moeten onze Nederlandse helden dan in een houten krat de bobbaan trotseren? Overigens heeft de hightec ze ook niet geholpen… Blablabla dus….

  • D. Inc

    zegt:

    Goed advies: zoek met zn allen maar n andere hobby, dan hoeft niemand zich meer te ergeren aan wanprestaties, verkeerde mentaliteit, etc. etc. Gewoon achter je laten liggen, dat kijken naar wintersport. Het leven is te mooi om je dood te ergeren!

  • bras

    zegt:

    HMMM… ok?!

  • Musa Casir

    zegt:

    Ach joh ik wordt een beetje moe van die discussies altijd. Waarom moet altijd toch het negatieve eruit gehaald worden? Dat is nou eenmaal topsport verliezen hoort er ook bij en als ik dan zo hier de reacties lees dan is het allemaal zo negatief. Laten we nou blij wezen dat we een grote rol van betekenis spelen altijd met ons klein landje.

  • @ Musa…mensen hebben het recht om kritiek te tonen. Het is niet zozeer negatief maar de Nederlandse staat investeert veel in de Olympische ploegen. Nederland dient dus gewoon medailles binnen te halen en als dat niet gebeurt dan is er uiteraard kritiek. Zo zit het wereldje nou eenmaal in elkaar.

  • Fuck man… respect voor de spamboeren. Ze lijken nu een stuk intelligentie te hebben ingebouwd in hun spamrobots (intelligentie moet je zien in perspectief van voorwaartsen)
    Topic screenen en op basis van trefwoorden teksten pompen met een bijna relevantie met het topic
    …of hebben ze een paar polen nederlands geleerd en laten ze die typen?

    o ja… reageren kan nog wel zonder die nare codes van het gastenboek. Vandaar?!?

  • analist M. Smeets

    zegt:

    Uhm wa?

Reacties zijn niet toegestaan.