Carnaval?!

Wie weet er tegenwoordig nog wat carnaval eigenlijk inhoud? Velen zullen zeggen, dan moet je zuipen en jezelf verkleden! Maar ik wil jullie toch het een en ander uitleggen over wat carnaval nu eigenlijk inhoud.

Carnaval is ooit bedoelt als aankondiging van de vasten. En wel 40 dagen voor Pasen. Maar ook hier is weer iets geks mee, want tel maar terug 40 dagen voor Pasen en je komt niet op komend weekend uit! Hoe zit dat nou vroeg ik mezelf af, en ja ook dit wil ik jullie niet onthouden en zal het voor jullie proberen uit te leggen. Of zal ik het in het kort doen, wat overigens altijd mijn voorkeur geniet, dus waarom zou ik hier vanaf wijken?

Wanneer begint de ‘vasten’ nou precies? Met Aswoensdag of met de Eerste zondag van de Veertigdagentijd? Oorspronkelijk begon de vasten op de eerste zondag van de veertigdagentijd: zes weken voor het feest van de Opstanding van de Heer. Dat is tweeënveertig dagen, maar Goede Vrijdag en Stille of Paaszaterdag telden niet mee. Met name onder invloed van de kerken in het Oosten liet men aan deze veertigdagentijd nog een periode vooraf gaan, die met Septuagesima begon: de voorvasten. Na het Tweede Vaticaans Concilie is de vastentijd weer teruggebracht tot veertig dagen. Voor die veertig dagen was men – reeds in de achtste eeuw – alleen de dagen gaan tellen waarop er echt gevast werd. De zondagen vielen daarbuiten. Er kwamen dus vier dagen te kort. Daarom heeft men aan die eerste zondag van de Veertigdagentijd vier dagen laten vooraf gaan – woensdag tot en met zaterdag – om aan veertig te komen. En daarbij komt nog dat wij de zaterdag er eigenlijk bij hebben gesmokkeld, boefjes dat we zijn.

Terwijl ik vorige wazigheid zat te typen, dacht ik eigenlijk bij mezelf wat ben je nu toch aan het doen? Waar of wat of hoe of wie, dat doet er eigenlijk toch niet toe. Wat voorop staat is eigenlijk toch wel dat, met carnaval gezopen zal gaan, je verkleed moet gaan en de rest telt eigenlijk niet. Wel kan ik jullie misschien nog enkele tips geven die de “geleerde” van deze wereld hebben verzonnen tegen de katers die met carnaval niet uitblijven.

Velen beweren dat witbrood tijdens het drinken zou helpen, omdat de maagwand dan minder snel door de alcohol aangetast zou worden. Maar ik zie mezelf niet met een half witbrood het cafe instappen! Volgens andere zou vooraf veel melk drinken en naderhand koffie drinken helpen, maar koffie is een lustopwekkend middel, van de alcohol kom je dus echt niet af, al denk je van wel. Anderen zweren weer bij water, water en nog eens water, omdat hoe gek het ook klinkt, je uitdroogt van alcohol, ik denk dat dit wel zou kunnen kloppen, van dat uitdrogen dan, uitleg?

Nou als ik een kater heb begint dat in mijn kop, het lijkt of dat alle hersenvocht uit mijn schedel verdwijnt en zo mijn hersenen tegen mijn schedel blijft kloppen, sommige heb ik horen zeggen, het lijkt of er een schutterij in mijn kop zit!  Eigenlijk is er maar één remedie tegen een kater, en dat is de genuttigde hoeveelheid alcohol te beperken tot een waar er sprake is van een lolmaximalisatie. Wat ik hiermee bedoel is zoveel te drinken als dat nodig is om plezier te hebben en net niet genoeg om een kater aan over te houden! Maar ook nu heb ik weer een flash back, net zoals eerder tijdens dit stukje schrijven denk ik nu ook weer bij mezelf, wat ben je nu toch aan het schrijven!

Wie kent er de rugbyers van de Vets? Denk iemand op dees aardkloot dat deze mannen hun grenzen kennen? En niet zoveel alcohol gaan drinken dat zij geen schutterij in hun hoofd gaan hebben? Tuurlijk niet, ze zijn immers rugbyers, en als die los gaan, dan gaan ze goed. God behoede hun als ze ’s nacht of ’s ochtends vroeg voor de porseleinen pot op de knietjes zitten en zweren dat ze het noooooit meer zullen doen. Mannen maak er een geweldige carnaval van, Alaaf

                                                                                                                   Jullie columnist.